Tuesday 25 February 2014

Arbroath


Paikka missä siis vietimme ensimmäiset 4 viikkoamme on pieni idyllinen kalastajakaupunki itäisessä Skotlannissa. Vaikka Arbroath on pieni, sieltä löytyy silti nähtävää ja historiallisesti tärkeitä paikkoja.
Liikkuminen on myös helppoa, koska busseja liikkuu usein niin kaupungin sisällä kuin kaupungista poiskin. Myöskään taksi ei ole kallis ja ollaankin "jouduttu" pari kertaa töihin kulkiessa turvautumaan taksipalveluihin, koska Brucefield Bed & Breakfast sijaitsee kaupungin toisella laidalla ja kellään ei tainnut käydä mukava pikku aamulenkki siinä vaiheessa mielessä kun vuoro alkoi 7.15. Pois sitten ihan mielellään jo käveltiinkin.





Liikuntakeskuksia täältä löytyy ainakin kaksi, (+erilliset kuntosalit ja harrastesalit) joista toinen ihan meidän asunnon vieressä. Kynnys palveluiden käyttöön on täällä tosi alhainen, koska ne toimii täällä hyvin ja selkeästi. Ainut miinus on, että pienempiin palveluihin (esim. kampaajille ym.) ei löydy nettisivuja, joten hintatietoja pitää kysellä paikallisilta tai käydä paikanpäällä katsomassa. Myös lääkäripalvelut toimii Skotlannissa erinomaisesti ja Annika joutui jopa vierailemaan hammaslääkärissä. Homma tomi tosi hienosti ja hintakin oli ihan naurettava. Kertoivat vielä, että normaalista tarkastuksesta täällä ei veloiteta mitään.

Arbroathista löytyy kauppakatu High Street ja ostoskeskus Abbeygate. Myös isompia marketteja on montaa sorttia ja kaikki löytyy pieneltä alueelta. Me itse käytetään mieluiten Tescoa, koska paras valikoima ja edullinen hinta. (Morrisons on myös hyvä, mutta Tesco is the best!)

Annika sai Visitor Centerillä töissä ollessaan Arbroath Town Trail kartan, johon on siis "polun" varrelle merkitty kaupungin historiallisesti tärkeitä paikkoja tai rakennuksia.




Jokaisesta kartasta löytyvästä vanhasta talosta ei nyt tässä ruveta kertomaan, mutta muutamasta matkailullisesti tärkeimmästä kohteesta:

The Bell rock Signal Tower museo: Tarina alkaa siitä, kun Arbroathin läheisyydessä sijaitseva Bell Rock karikko vie jatkuvasti pahaa aavistamattomien merimiehien henkiä. ( Karikon nimi on alkujaan lähtöisin siitä, että sinne vietiin iso kirkonkello varoittamaan uhkaavasta vaarasta, kello kuitenkaan ei kestänyt paikallaan vaan vajosi mereen) Eräs viisas mies päätti rakentaa karikolle majakan, joka on maailman ensimmäinen keskelle merta kiven päälle rakennettu majakka. Se on myös edelleen pystyssä. The Signal Tower rakennettiin samoihin aikoihin ja se toimi majakan maatukikohtana. Tänä päivänä signal towerissa toimii museo, jossa pääsee tutustumaan majakan historiaan ja rakentamiseen. Majakka itse sijaitsee kaukana merellä, joten sitä ei helposti pääse sesongin ulkopuolella näkemään, mutta museosta löytyy paljon kuvia, pienoismalleja ja pohjapiirrustuksia. Myö tietoa sen ajan elämästä alueella löytyy paljon, joten museo oli todella mielenkiinotinen käyntikohde.

 The Signal Tower






The Arbroath Harbour: Kalastajakaupungissa Satama toimii edelleenkin isossa roolissa. Se on myös ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, koska siellä sijaitsee Arbroath Visitor Center ja se on myös tunnettu värikkäistä taloistaan. (Pinkistä löytyy kalagrilli Marco's josta saa Joonaksen mukaan parhaat fish'n chipsit.:))

Arbroath Harbour

Marco's pinkissä talossa ;)


Arbroath Abbey: Vuonna 1178 perustetun munkkiluostarin rauniot. Paikalla on Skotlannissa historiallisesti tärkeä rooli ja se on tunnettu julistuksesta, jossa Skotlannin aatelisto vannoi heidän riippumattomuuttaan Englannista. (The Declaration of Arbroath)




Arbroath Abbey

The Declaration of Arbroath

Arbroathin perustajan King William "the Lion":in hauta. 





Hospitalfield: (Ei löydy kartasta koska ei sijaitse aivan keskustassa, mutta mainitsemisen arvoinen kohde.) Kartano, joka toimi aikoinaan Abbeyn munkkien sairaalana. Myöhemmin yksityisomistuksessa ja nykyään majoitus ja tapahtumapaikkana. Muun muassa taiteilijaopiskelijoilla on tapana kokoontua paikkaan taiteilemaan. Aivan upea paikka. Kaikki on huonekaluja myöten todella vanhaa ja säilynyt hyvin!











Alueelta löytyy myös kauniita vihreitä puistoja ja lähistöllä meren rannalla sijaitsee Seaton Cliffs, joka on kuulemma Soo Amazing! Cliffseillä ei olla vielä ehditty käymään, joten siitä niistä lisää myöhemmin.






Victoria Park


Ainiiin! Melkein unohdin. Kaupunki on tunnettu myös Arbroath Smokiesta! Kyseessä on siis kolja niminen kala, jota valmistetaan perinteisesti tynnyrissä savustamalla. Smokiella on samanlainen suojattu asema kun esimerkiksi shamppanjalla, joten vain Arbroathissa valmistettua voidaan kutsua Smokieksi. Myös vain yksi ainoa perhe täällä saa myydä aitoa oikeaa Arbroathin Smokieta. Anna tilasi ravintolassa annoksen ja minä (Annika) sain vähän maistaa ja se oli tooooodella hyvää!! Todellakintodellakin pitää käydä itsekin syömässä joku päivä!

Lisätietoa smokieista: http://www.arbroathsmokies.net 

Smokie and chips :)

Arbroath



Palailemisiin! :)

xxx




No comments:

Post a Comment